• The Finnish Commitee For European Security

    Suomen Toimikunta Euroopan Turvallisuuden Edistämiseksi

  • STETE - ESITTELY

Tervetuloa LSVn, VIKESin ja STETEn järjestämään keskustelutilaisuuteen Varsovassa, ETYJin Inhimillisen ulottuvuuden täytäntöönpanokokouksessa 21.9.2015!

Kokoushotelli Sofitel Warsaw Victoria

HDIM SIDE EVENT

Monday, September 21 at 1 – 3 pm

Meeting Room 2

”Protecting human rights defenders and journalists in Central Asia and the Caucasus –
Freedom of speech and impunity in focus.”

The Governments should be more efficient in protecting journalists and human rights defenders. Information especially from conflict zones is entirely dependent on the availability of local activists and journalists.
The Finnish government has published guidelines on how to support the work of human rights defenders. It is of crucial importance to follow up on these guidelines in 2015.

Moderator & translator:
Salla Nazarenko, Physicians for Social Responsibility, Finland

Speakers:

Galima Bukharbajeva, Uzbekistan (in exile in Berlin):
”The situation in Uzbekistan ten years after Andijan”
Mehman Aliyev, information agency Turan, Azerbaijan:
”Life as a Journalist in Azerbaijan – does Europe see the situation? ”
Nuriddin Karshiboev, NANSMIT, Tajikistan :
”Freedom of Speech in Tajikistan – what is going on and how should we react?”
Eldar Zeynalov, Executive Director of the Human Rights Centre in Azerbaijan:
”Azerbaijan between Eurasia and Asia – time to change the tactics?”

Organised by:

Physicians for Social Responsibility PSR

Finnish Committee for European Security STETE

The Finnish Foundation for Media, Communication and Development VIKES

Supported by:
The Finnish Ministry for Foreign Affairs

————————————————————————————————————

TILAISUUS SIIRTYY SYKSYMMÄLLE ja pidetään Helsingissä myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana:

<span ”font-size:12.0pt;mso-ascii-font-family:=”” calibri;mso-fareast-font-family:”times=”” roman”;mso-hansi-font-family:calibri;=”” mso-bidi-font-family:”courier=”” new”;mso-fareast-language:fi”=””>ISIS – identiteetti, vierastaistelijat ja rauhanvälityksen mahdollisuudet

<span ”font-size:12.0pt;line-height:=”” 115%;mso-ascii-font-family:calibri;mso-hansi-font-family:calibri”=””>Julmuudestaan ja periksiantamattomuudestaan tunnettu Islamilainen Valtio on viime vuosien aikana lietsonut lähinnä kauhua, mutta myös ihailua. Usein päällimmäisenä tunteena on kuitenkin hämmennys. Onko ISISin käymä taistelu nykyajalle tyypillinen konfliktimuoto? Millaiset edellytykset rauhanvälityksellä on toimia järjestön riivaamissa maissa ja millaisia muotoja sen on saatava onnistuakseen? Mikä merkitys on vierastaistelijoilla, joita Euroopastakin on alueelle saapunut tuhatmäärin? Löytyykö ISISin tenho siitä yhteisöllisestä identiteetistä, jonka se pettyneille ja juurettomille jäsenilleen tarjoaa? Karkaistaanko tätä identiteettiä nyt parhaillaan väkivallan hyytävässä vedessä? Mikä todella on uskonnon merkitys tässä kaikessa? Näihin ja muihin kysymyksiin yritämme löytää vastauksia Lohjalla.

<span ”font-size:12.0pt;line-height:115%;mso-ascii-font-family:calibri;=”” mso-hansi-font-family:calibri”=””>Keskustelemassa näistä kysymyksistä ovat kansanedustaja Pekka Haavisto, imaami Anas Hajjar, Kirkon ulkomaanavun Aaro Rytkönen, Mikko Patokallio Crisis Management Initiativesta, Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoululta sekä Susanne Dahlgren Helsingin yliopistolta. (kaikki TBC kunnes uusi ajankohta selviää).

<span ”font-size:12.0pt;line-height:115%;mso-ascii-font-family:calibri;=”” mso-hansi-font-family:calibri”=””>Tervetuliaissanojen jälkeen avauspuheenvuoron pitää Pekka Haavisto. Tätä seuraa keskustelu, johon osallistuvat Haavisto, Hajjar, Patokallio, Paronen ja Rytkönen. Keskustelijat esittävät omat alustuksensa ja Aaro Rytkönen juontaa keskustelun, sekä ottaa yleisökysymyksiä.

<span ”font-size:12.0pt;line-height:115%;mso-ascii-font-family:calibri;=”” mso-hansi-font-family:calibri”=””>Tervetuloa!

Hämärän rajamailla – Ukrainan moniulotteinen kriisi

Kuvia tilaisuudesta toimintasivuilla.

KATUn ja STETEn järjestämä paneelikeskustelu Ukrainan kriisistä SuomiAreenassa.
Keskiviikkona 15.7.2013 klo 14.00-15.15

Cross-Border Civil Society Dialogue    –   40 Years since Helsinki Final Act

STETE on mukana järjestämässä tilaisuutta 4.7. Rauhanasemalla Helsingissä. Yhteistyössä mukana Rauhanliitto, Vikes, Suomen PEN ja Suomen LSV.


Tuoreita julkaisuja

Stete on kesäkuun 2015 lopuksi julkaissut seuraavat julkaisut:

Perspectives on European Security – STETE Yearbook 2014 

Nordic Forum Tromso 2014 Final Report – The Arctic and Barents Regions: Cooperation, Human Rights and Security

YK 60 – ETYJ 40 – EU 20, Kolminkertaisen juhlavuoden seminaari

STETE osallistui Suomen kolmea suurta järjestöjäsenyyttä käsittelevän ja juhlistavan seminaarin järjestämiseen. Lue raportti tapahtumasta TÄSTÄ. Myös videotallenne.


Astrid Thors – Konfliktinehkäisyn arkea jännitteiden keskellä
Helsinki +40 luentosarja käyntiin Tampereella 5.5.2015

STETE avasi Helsinki +40 -yleisöluentosarjansa yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Astrid Thors luennoi tilaisuudessa ETYJin vähemmistövaltuutetun työstään ja sen haasteista. Lue raportti tapahtumasta TÄSTÄ.

Challenges and Opportunities in the Middle-East’s Transformation

STETE osallistui Ulkopoliittisen Instituutin järjestämään seminaariin Lähi-idän tulevaisuudesta. Lue tarkka raportti TÄSTÄ.

EU rauhan rakentajana

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini vieraili Suomessa 5.3. Vierailun yhteydessä järjestettiin avoin kansalaiskeskustelutilaisuus. Tilaisuudessa pohdittiin EU:n roolia konfliktien ja kriisien ratkaisuyrityksissä. Keskustelun vetäjänä toimi ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja. Alla yheenveto tapahtumasta:

EU:lla on historiallisen vahva rooli Euroopan rauhan ylläpitäjänä, mutta epäilykset EU:n toimintakyvystä kriisinhallinnan ja rauhan rakennuksen saralla ovat viime vuosina voimistuneet. Miten Eurooppa voi olla mukana edistämässä rauhaa niin lähiseudullaan kuin kauempanakin?

EU:n tärkein prioriteetti on sen oma naapurusto. Ympäri maailmaa EU nähdään vielä mallina alueellisesta integraatiosta, rauhasta ja yhteistyöstä, mutta ellei EU voi ylläpitää rauhaa naapurimaissaan, ei sitä voida myöskään pitää vakavasti otettavana globaalina toimijana. Tämän hetken suurimmat haasteet turvallisuudelle eurooppalaisessa naapurustossa ovat Mogherinin mukaan Välimeren alue, ISIS ja Venäjä.

I)Välimeren alueen suurin haaste on Libya. Libyan levottomuudet ovat uhkana nousta suurimmaksi turvallisuushaasteeksi monesta syystä: aseiden määrän, valtion rakenteiden puutteen, rajavartioinnin puutteen, pakolaismäärän ja terroristiorganisaatioiden vapaan toiminnan vuoksi. Kaikkien Euroopan maiden tulisi muistaa, että Libyan turvallisuustilanteen sekä pakolaiskriisin ongelmat ovat Euroopan-laajuisia ja koskevat meitä kaikkia.

II) Seuraava suuri haaste Euroopan turvallisuudelle on Daesh. Daesh ei ole uhka vain kansainväliselle yhteisölle, vaan myös Irakin ja Syyrian paikallisväestölle. Mogherinin mukaan toimiva vaihtoehto kriisin ratkaisemiseen olisi paikallisen Sunni-väestön tukeminen, jotta Irakin sodasta aiheutunut välirikko saataisiin korjattua. Etninen monipuolisuus monimutkaistaa Irakin ja Syyrian kriisiä, mutta eurooppalaisilla jos jollain on kokemusta ja näkemystä erilaisuuksien yhteen tuomisesta.

III)  Kolmas haaste, Venäjä, on Suomen näkökulmasta kaikesta relevantein. Mogherinin mukaan konfliktin keskeisin tekijä on Venäjän ja lännen, erityisesti Venäjän ja EU:n, väliset suhteet. Kriisin selvittämiseksi EU:n tulee jatkaa taloudellisia rajoitteita, tukea ukrainalaisten poliittista uudistustoimintaa, mutta ennen kaikkea ylläpitää ja käyttää hyväkseen diplomaattisia ja poliittisia yhteyksiä Venäjään. On tärkeää muistaa, ettemme ole uudessa kylmässä sodassa, vaan että Venäjällä ja lännellä on monia yhteisiä haasteita, muun muassa Lähi-idässä, jotka tuovat meitä vielä yhteen.

Lopuksi Mogherini muistutti yleisöään siitä, että EU:lla on myös merkittäviä saavutuksia rauhanrakennustyöstä Balkanin alueella. Nykyään Sarajevossa on yhä kiistoja, mutta vain poliittisella tasolla. Tämä erinomainen tarina EU:n onnistumisesta antaa toivoa sille, että 20 vuoden päästä nykyisetkin kriisialueet voivat olla täysin muuttuneita demokraattisiksi ja rauhanomaisiksi järjestelmiksi.

Tapahtuman tallenne löytyy osoitteesta:
https://new.livestream.com/muun…/eurooppa-rauhan-rakentajana

Tarkempi raportti tapahtumasta.

Women in Civilian Crisis Management and Peacebuilding Missions – Naiset kriisinhallintatyössä ja rauhanturvamissioissa
Seminaari kokosi yhteen EU:n korkean tason kriisinhallinnan asiantuntijoita keskustelemaan kriisinhallinnan haasteista erityisesti naisten näkökulmasta. Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen ja naisten osuuden lisääminen kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä on tulevaisuuden kannalta elintärkeää.

Puhujina tilaisuudessa olivat:
Sari Kouvo, Human Rights and Gender Adviser, EEAS (European external action service),
Sara Haapalainen, Koordinaattori, Suomen 1325-verkosto
Tiina Ehrnrooth, Acting Head of Human Resources and Mission Support Unit
Nina Suomalainen, ‎Deputy Head of Mission at OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina
Päivi Nikander, Deputy Head of Mission in Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE) Field Operations Mission to Kosovo
Pia Stjernvall, Deputy Head of Mission for EUPOL Afghanistan
Kirsi Henriksson, Deputy Head of the EU civilian crisis management mission in Mali

Naisten osuus kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä on edelleen hyvin pieni, ja onkin aktiivisesti etsittävä keinoja saada naiset mukaan kriisinhallintatyöhön. Myös työympäristöä on kehitettävä sellaiseksi, että naisten on helpompi työskennellä jo valmiiksi haastavassa ympäristössä. Etenkin poliisivoimiin tarvitaan kipeästi enemmän naispuolista edustusta. Yksi suurimmista haasteista naisten rekrytoinnissa kriisinhallintatehtäviin on perheen ja työn yhdistäminen. Selkeää ratkaisua ongelmaan ei ole, mutta erilaisia lisäkompensaatiomalleja ja tiedon lisäämistä tulisi edistää, jotta perheellisetkin naiset kokisivat mahdolliseksi kriisinhallinan tehtäviin hakemisen.

Lainsäädäntöä ja sopimuksia naisten asemasta kriisitilanteissa esiteltiin laajasti, mutta monella osa-alueella täytyy kiinnittää huomiota niiden toteutumiseen. Erityisesti puhujat toivat esille eri organisaatioiden tavoitteet sukupuolten tasa-arvosta työpaikalla (gender mainsteaming). On myös tärkeää tiedostaa, että sukupuolisyrjintä ei välttämättä ole ainoastaan paikallisväestöstä ja –kulttuurista johtuvaa, vaan sitä on myös kriisinhallintaorganisaatioiden sisällä. Lähi-idässä esimerkiksi ulkomaalainen nainen johtotehtävissä nähdään enemmänkin ”kolmannen sukupuolen” edustajana kuin naisena.

Kansainvälisen kriisinhallinan operaatioissa on herätty sukupuolten tasa-arvon edistämisen tärkeyteen palkkaamalla ”sukupuoliasiantuntijoita” (gender advisers). Ongelmana on yhä kuitenkin se, että ”sukupuoliasiantuntijan” tehtävät saatetaan antaa henkilöille, joilla on jo oma erillinen vastuualueensa muussa operaation toiminnassa. Näin ollen sukupuoliasiat eivät saa ansaitsemaansa painoarvoa operaation toiminnassa.   Naisten aseman merkitys kriisinhallintatehtävissä tiedostetaan, mutta ongelmien ratkaisuun tarvitaan vielä konkreettisia toimenpiteitä.

Seminaarin järjestivät yhteistyössä sisäministeriö ja CMC Finland.

Asiantuntijaseminaari: Gender in Peacebuilding
International Alert ja Suomen 1325-verkosto järjestivät yhteistyössä ulkoasiainministeriön kanssa asiantuntijaseminaarin tiistaina 9.12.2014 klo 9-17.

Lataa STETEn raportti tilaisuudesta tästä.

<span ”font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;=”” line-height:115%;font-family:”times=”” roman”,”serif”;mso-fareast-font-family:=”” calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:minor-bidi;=”” mso-ansi-language:fi;mso-fareast-language:en-us;mso-bidi-language:ar-sa”=””>ETYJ:n kansalaisyhteiskunnan konferenssi – <span ”font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;=”” line-height:115%;font-family:”times=”” roman”,”serif”;mso-fareast-font-family:=”” calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:minor-bidi;=”” mso-ansi-language:fi;mso-fareast-language:en-us;mso-bidi-language:ar-sa”=””><span ”font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;=”” line-height:115%;font-family:”times=”” roman”,”serif”;mso-fareast-font-family:=”” calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:minor-bidi;=”” mso-ansi-language:fi;mso-fareast-language:en-us;mso-bidi-language:ar-sa”=””>The OSCE Parallel Civil Society Conference
<span ”font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;=”” line-height:115%;font-family:”times=”” roman”,”serif”;mso-fareast-font-family:=”” calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:minor-bidi;=”” mso-ansi-language:fi;mso-fareast-language:en-us;mso-bidi-language:ar-sa”=””>STETEn projektikoordinaattori osallistui ETYJ:n kansalaisyhteiskunnan konferenssiin Sveitsin Baselissa 2.-3.12.2014 (ks. ohjelma). Tilaisuus edelsi Baselissa pidettyä ETYJ:n ministerikokousta. Konferenssissa käsiteltiin kansalaisyhteiskunnan haasteita sekä yleisesti että konfliktialueiden näkökulmasta.  Aihealueina olivat esimerkiksi viharikokset ja syrjintä, kidutuksen vastainen taistelu ja katoamiset, ilmaisun vapauden edistämimen ja lisäksi luotiin katsantoja Länsi-Balkanin sotamenneisyyteen. Puhujina oli kansalaisyhteiskunnan edustajia, ETYJ:n työntekijöitä sekä Sveitsin ja Serbian puheenjohtajuuskausien edustajia, jotka esittelivät päättyvän pj-kauden saavutuksia ja alkavan Serbian kauden painopisteitä. Konferenssin päätteeksi esiteltiin ja luovutettiin puheenjohtajuusmaiden Sveitsin ja Serbian edustajille ”Basel Declaration” ja ”Recommendations”, joihin oli koottu kansalaisyhteiskunnan suosituksia ja huomioita hälyttävistä inhimillisen ulottuvuuden tapauksista.

Nordic Forum 2014 järjestettiin 12.-14.11.2014 Tromssassa, Pohjois-Norjassa. Foorumin teema oli tänä vuonna ”The Arctic and Barents Regions – Cooperation, Human Rights and Security Challenges”. Lue lisää tilaisuudestatäältä.

ETYJ rauhanrakentajana Ukrainassa nyt – entä Euroopan tulevaisuudessa?
Ulkoasiainvaliokunnan sd-ryhmä järjesti torstaina 20.11.2014 klo 9.30 eduskunnan Kansalaisinfossa keskustelutilaisuuden ETYJ:n roolista rauhanrakentajana Ukrainassa ja laajemmin Euroopassa. Tilaisuuden pääpuhujina olivat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Suomen ETYJ-suurlähettiläs Katja Pehrman. Tilaisuuden avasi kansanedustaja Johannes Koskinen.

Lataa STETEn raportti tilaisuudesta tästä.

RuutiExpo
STETE oli mukana nuorten RuutiExpo -tapahtumassa Helsingin kaupungintalolla 30.10.!

STETEn pisteellä sekä 10.30-11.00 esiintymislavalla järjestettävässä paneelissa oli mahdollista esittää kysymyksiä kansanedustajille. Paikalle saapuivat Pekka Haavisto, Ben Zyskowicz, Maria Guzenina, Antti Kaikkonen, Mika Raatikainen sekä Veronika Honkasalo.

Nuorten kysymyksiä sekä kuvia tapahtumasta löytyy Kanavat Auki! -sivuilta.

ETYJ
Tiedoksi rekisteröitymisohjeet ETYJin ministerikokouksen tarkkailijoiksi tänä vuonna joulukuussa, Baselissa Sveitsissä. Rekisteröitymisdeadline on 31.10.2014!

Rekisteröitymisohjeet kansalaisyhteiskunnan rinnakkaiskonferenssiin, joka pidetään parina päivänä ennen ministerikokousta, löytyvät osoitteesta:
www.civicsolidarity.org/osce-parallel-civil-society-conference-2014